Met medewerking van

NS Harmonieorkest

Het NS Harmonieorkest is een landelijk opererend orkest dat in Utrecht haar thuisbasis heeft. Het orkest bestaat uit 70 musici. Dirigent is Arno Schipdam. Het orkest speelt tijdens evenementen (Rode Kruis Bloesemtocht, 4Daagse van Nijmegen), geeft najaarsconcerten in de regio Utrecht (concerten waar ruim 1.500 bezoekers op af komen) en heeft concertreizen zoals Oostenrijk (2012) en China (2014). Het repertoire varieert van origineel repertoire voor harmonieorkest tot klassiek, jazz, pop en filmmuziek.

Toonkunstkoor Utrecht

Het Toonkunstkoor Utrecht geeft drie of vier concerten per jaar. Geregeld staan zij in een vol (1500 toeschouwers) muziekcentrum TivoliVredenburg. Incidenteel zijn ze te vinden op bijzondere locaties zoals de St. Paul's Cathedral in Londen (2013) en het Stadhuis van Den Haag (2010). Het koor bestaat uit 120 zangers. Dirigent is Jos Vermunt. Het repertoire bevat onder meer de grote klassieke werken zoals: (requiems van) Verdi, Mozart, Brahms, Fauré, Bach (Matthäus Passion), Händel (Messiah) en Vivaldi (Gloria). En daarnaast moderne composities zoals The Idea of Peace van Williams (2013) en Lumen van Kleppe (2010).

Arno Schipdam

Arno Schipdam is sinds eind 2004 de vaste dirigent van het orkest. Hij studeerde tenortrombone aan het Koninklijk Conservatorium bij Peter Saunders, en in Amsterdam aan het Sweelinck Conservatorium bij Michel Tilkin. In 1997 kreeg hij een aanstelling als tweede trombonist bij het Radio Filharmonisch Orkest. In 2001 maakte hij de overstap naar het Residentie Orkest te Den Haag. Daarnaast volgde hij aan het Rotterdams Conservatorium de opleiding Ha(rmonie)-Fa(nfare)-directie bij Jaap Koops en Jos van der Sijde. Naast zijn dirigentschap bij het NS Harmonieorkest en zijn aanstelling als eerste trombonist bij het Residentie Orkest is hij werkzaam als freelance musicus bij verschillende orkesten en ensembles.

Jos Vermunt

Jos Vermunt is sinds 1991 dirigent van Toonkunstkoor Utrecht. Hij studeerde koordirectie bij Reinier Wakelkamp aan het Utrechts Conservatorium en orkestdirectie bij Lucas Vis aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Eind jaren 80 studeerde hij aan de Accademia Chigiana in Siena, Italië. Vermunt bracht composities in première van o.a. Willem Wander van Nieuwkerk, Peter-Jan Wagemans, Christian Ernst Graf en Jan Hage. In 2006 nam hij de Mattheus Passie in de hertaling van Jan Rot met het Residentie Orkest op. In 2006 ontving hij uit handen van H.M. Koningin Beatrix het Erekruis van de Huisorde van Oranje als blijk van waardering voor zijn muzikale leiding tijdens diverse koninklijke gelegenheden.

Naast dirigent van het Toonkunstkoor Utrecht, het Residentie Kamerkoor, het Residentie Bachkoor en het Residentie Bachorkest, is Jos Vermunt hoofdvakdocent koordirectie aan het Conservatorium Amsterdam en aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Karel Schneider

Karel Schneider is sinds 2000 voorzitter/regisseur van Stichting de Inrichting uit Wijk bij Duurstede. Hij studeerde onder andere aan de Academie voor Beeldende Vorming. In Amsterdam werkte hij 29 jaar als docent Drama. Onder zijn regie en naar zijn idee werd in 1998 de cyclus van de ‘Mauthausen Liederen’ van Mikis Theodorakis met groot koor en ensemble in het Nederlands uitgevoerd in Wijk bij Duurstede. Dit project - dat met enkele anderen werd vormgegeven - werd een groot succes en kreeg reprises in 2002, 2006 en 2010.

Gregor Bak

Gregor Bak studeerde, na het gymnasium en een klassieke pianostudie, muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Daarna werkte hij als docent muziek, dirigent, pianist en componist. Vanaf 1992 presenteerde hij de televisieprogramma’s C-Majeur, Schoolstrijd, Thank you for the Music en 176 afleveringen van Zo Vader Zo Zoon. Hij was jurylid in Una Voce Partico­lare en samen met Jochem van Gelder presenteerde hij De Zingende Zaak. Met saxofonist Arno Bornkamp en pianist Ivo Janssen verzorgt hij muzikale familievoorstellingen en met pianist Cor Bakker en combo werkt hij samen in het programma Bakker, Bak & Friends.

Hij is een veelgevraagd (muzikaal) dagvoorzitter en presentator. Sinds 2006 presenteert hij de Najaarsconcerten van het NS Harmonieorkest.

Ilka van der Plas

Ilka van der Plas begon op haar zesde jaar met vioolspelen volgens de Suzuki-methode. Toen ze negen was, werd ze toegelaten tot de speciale voorbereidende klas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze les kreeg van Qui van Woerdekom. Vanaf 1999 studeerde ze aan ditzelfde conservatorium bij Jaring Walta en vanaf 2006 ook bij Peter Brunt en behaalde haar Bachelor en Master diploma. In 1997, 2000 en 2002 won zij prijzen bij het Prinses Christina Concours.

Sinds 1998 is zij primarius van het EnAccord Strijkkwartet. Orkestervaring deed zij onder andere op in het Nationaal Jeugdorkest, Holland Symfonia en het Residentie Orkest. In het seizoen 2007-2008 nam Ilka deel aan de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest. Sindsdien remplaceert zij hier zeer regelmatig. Ilka bespeelt een Hoffmans viool, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF).